Com utilitza la Generalitat el recursos dels valencians? Malament? Puix no, la realitat és que els utilitza molt malament. Segons les dades presentades pel Banc d’Espanya la Generalitat Valenciana té un deute de 16.280 milions d’euros, és a dir, el 16% del PIB, quan la mitjana de totes les autonomies és del 9,8%, supera fins i tot a la més endeutada, Catalunya que té el 14,7% .

És tan gran el desficaci al que ens ha portat el govern Camps que els empresaris valencians, que fins ara no havien obert la boca, han criticat la falta de rigor en els pagaments per part de la Generalitat, ja que alguns d’ells porten més de dos anys sense cobrar i de moment no saben ni quan cobraran. Això ens porta a una conclusió, si les grans empreses, que són les que s’enduen les grans contractes autonòmiques no cobren, les empreses subcontractades i els xicotets proveïdors tampoc i els últims de la llista, els treballadors menys, i a més acaben omplint les llistes d’aturats.

Ens diuen que tot açò és per culpa del deute històric que el govern central té amb els valencians, cosa que el Bloc sempre hem denunciat, però no diuen que és per culpa del estatut que ells aprovaren i en el qual nosaltres no estem d’acord. Nosaltres ja els diem que eixe estatut era dolent pels interessos de tots els valencians, però ells es posaren galteres i “com jo sóc l’amo de la finca…..”. Ara està passant el que el Bloc ja els havia dit. I és que no hi ha més sord que el que no vol escoltar.

Si, a més, els pocs diners que et donen no els saps gestionar, aplega un moment en el que no pots fer front als deutes. Resultat: la mala gestió produeix un augment d’impagats i d’aturats.

Un bon gestor, si té la casa per reformar, el més normal és que la repare i després, si li sobren diners ja es comprara un cotxe, un vaixell o un cavall per poder passejar-se. El que no pot fer és comprar-se el cotxe, el vaixell i el cavall, però com no tens prou diners per a tot, s’endeuta amb el banc i damunt deixa la casa per arreglar.

Tot això és el que ha fet la Generalitat, governada pel PP des de fa quinze anys, gastar-se els diners dels valencians a dos mans en tonteries i deixar-nos als valencians amb el cul al aire i en l’atur.

Ara eixiran dient que açò no és veritat, que han fet centenars d’escoles, centres de salut, carreteres, etc. Però la realitat la tenim davant, els xiquets de les escoles Carrasquer en barracons, demanes hora per al metge de capçalera i te la donen per a la setmana següent i si l’hora la demanes per a l’especialista ja ni et compte.

Ara a Sueca estan fent unes conferències on porten alcaldes del PP per parlar-nos de la bona gestió al capdavant dels Ajuntaments de la Ribera: bona gestió mae meua. Exemples de bona gestió, Cullera la ciutat més endeutada de la Ribera; Alzira que ha dissenyat un pla d’ajust que comporta un augment de impostos i taxes pel desfase entre ingressos i gastos; l’Ajuntament de Carcaixent ha disparat el deute total de 9 a 17 milions d’euros. I, a més, ens posen des de la Diputació (només amb els vots a favor del PP) una nova taxa per la recollida del fem, taxa a la qual el BLOC es negà i votà en contra.

D’ací poc ens posaran una nova taxa per poder comprar els folis dels jutjats que ja no poden ni pagar.

Salvador Giménez

Secretari local del Bloc de Sueca