Joan Baldoví, del Bloc Nacionalista Valencià i ex-batlle de Sueca, presenta la seva feina dins el municipalisme com el principal actiu que pot aportar a la candidatura deCompromís a les eleccions espanyoles del 20 de novembre, havent fet ‘tots els papers de l’auca: des de penjar cartells a dirigir una ciutat de trenta mil habitants’. Baldoví vol que el País Valencià deixi de ser invisible a les corts espanyoles, i és amb aquest propòsit que aspira a ser el cap de llista de la coalició.

— Què pot aportar a la candidatura si finalment és cap de llista?
— La fidelitat d’estar des dels setze anys en moviments nacionalistes, i en tinc cinquanta-tres. Eixa fidelitat no l’he perduda mai. I eixa experiència que m’ha donat començar des de baix i fer tots els paperets de l’auca: des de penjar un cartell fins a dirigir una ciutat de trenta mil habitants. Haver estat en l’ajuntament m’ha donat una amplitud de mires a l’hora d’abordar els vertaders problemes de la gent. Ser batlle t’obri totes les finestres de tots els problemes que té la gent. No només els problemes de llengua i identitat, sinó els que poden generar l’urbanisme o els que hi pot haver per la deficient aplicació de la llei de dependència, els de gestió de personal, els de fer quadrar pressupostos… Reivindique el municipalisme; que un diputat haja passat per un ajuntament t’acosta i t’obri als problemes reals de la gent. Eixa és una bona experiència per a aportar a la candidatura.
—Què em pot dir del seu contrincant, Diego Gómez?
— Quan es va saber que Diego volia ser candidat el vaig trucar per a dir-li que els dos som persones implicades en el país i que amb independència del procés i del resultat havíem de continuar la nostra amistat i sobretot ens vam dir que ens mantindríem fidels al compromís que hem agafat amb la nostra gent i amb el nostre país. Diego és una excel·lent persona, amb moltes virtuts. Hem treballat junts a Escola Valenciana, és una persona entusiasta. Encara que no guanye, li vaig demanar que tots dos ens mantinguerem fidels perquè al País Valencià persones com ell fan falta en el nostre projecte.

— Si fos Diego Gómez qui encapçali la llista, què farà vostè?
— Aniré de tercer a la llista, d’acord amb el reglament que vam aprovar. I ho faré molt a gust perquè Diego també seria un molt bon candidat. El meu compromís és absolut amb el projecte.

— Com veu el procés d’integració d’Equo a la coalició de Compromís?
— Jo sóc candidat, i en el cas d’Equo no he negociat res. I justament això ho hem de parlar en el congrés nacional. No estic en l’executiva i no he participat en el procés. Però és bo que Compromís continue sumant suports per a crear un espai nou, alternatiu i jove. Un espai que es crega el nostre país. I sense saber els termes de la negociació, crec que és bo de sumar, de sumar a tots en un projecte comú.

— Què ha d’anar a fer Compromís a Madrid?
— Semblarà un tòpic, però cal situar el País Valencià en el mapa i desfer eixa invisibilitat. El País Valencià ha estat enviant diputats a les corts espanyoles que s’han caracteritzar per la seua invisibilitat com a valencians i per la seua nul·la operativitat per a defendre d’una manera contundent les reivindicacions dels valencians. Els dos partits majoritaris, els parlamentaris que han enviat s’han distingit per la seua fidelitat al partit i no a la gent.

— Quins són els interessos que cal defensar?
— Defendre de manera contundent el corredor mediterrani, les infrastructures que ens uneixen; defendre les conquestes de l’estat del benestar que segurament que se les voldran carregar o retallar. Estic segur que es tornarà a activar el tema dels transvasaments, i en això catalans i valencians hem de fer també front comú perquè quede clar eixe tema d’una vegada. I també reclamar un finançament just per al País Valencià.

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Font: VilaWeb