Des de Compromís Sueca ens sumem a les mostres de condol pel traspàs, als 101 anys, de Josep Lluís Bausset, polític, activista i docent que mai no abandonà la lluita i el compromís amb la llengua, la cultura i la societat valenciana. La seua llarga trajectòria li ha valgut el reconeixement de moltes entitats com la Universitat de València, la Fundació Huguet, la Fundació Ernest Lluch, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o l’Ajuntament de l’Alcúdia, poble d’adopció on ha passat bona part de la seua vida.

 Bausset nasqué a Paiporta l’any 1910 i tot i que es va llicenciar en Farmàcia a Madrid, prompte seria reconegut com un ferm defensor de la llengua i apareix com a signant de les Normes de Castelló de 1932 en representació de l’Agrupació Valencianista Escolar. Joan Fuster el definiria com «un personatge subterrani dels més admirables del País Valencià», i amb ell compartiria les tertúlies més conegudes i animades del valencianisme.

Fou un dels fundadors de l’Agrupació Valencianista La Senyera i de l’Agrupació Valencianista Escolar, del Partit Socialista de l’Alcúdia (1973), de l’Assemblea Democràtica de la Ribera (1976) i d’Acció Cultural del País Valencià (1979). També fou impulsor de les revistes ParlemVencill i L’Andana, i hi intervingué en el I Congrés d’Història del País Valencià (1971), alhora que organitzà tota mena de campanyes, actes culturals i conferències per difondre la idea de país.

 Amb la desaparició de Bausset desapareix un referent cultural per al País Valencià i per a una comarca, La Ribera, que ha tingut el privilegi de comptar entre els seus veïns amb un lluitador compromés  que creia en la seua terra, en una societat lliure i sobirana. No obstant això, Bausset deixa una empremta inesborrable en la història del nostre país, una empremta a través de la qual el seu record es mantindrà viu sempre.