Raquel Tamarit portaveu de Compromís per Sueca

L’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local és una paradoxa. Es taxen les competències municipals i es deixa via lliure a que s’amplien les competències de la província. Els ajuntaments, la composició dels quals es decidix per la ciutadania, es veuen limitats en les seues competències i a les diputacions se’ls poden atribuir totes les competències que es vulguen.

Aquesta llei no respecta la configuració constitucional de l’autonomia local.

 

1.- Vulnera la primera dimensió de l’autonomia local perquè suprimix el principi de màxima proximitat.

 

2.- Establix una diferència arbitrària entre els municipis segons tinguen més o menys de 20.000 habitants i els posa a aquests controls, càrregues i restriccions. És a dir, dividix els ciutadans entre ciutadans de primera (els de pobles grans) i ciutadans de segona (els de pobles menuts).

 

3.- Establix mecanismes de tutela, condicionants i controls d’oportunitat per part d’altres administracions que situen a estes entitats en posició de subordinació o dependència. És a dir, els ajuntament tindran de “pares” a les Diputacions o Conselleries, que els “aconsellaran” o els diran què poden i què no poden fer.

 

En suma, les lesions a l’autonomia local dels municipis poden fer desconeguda la institució local, deixant pràcticament sense contingut les atribucions de govern i administració. Si sumem els controls d’oportunitat, autonòmics o estatals, per a l’exercici de les competències impròpies a les de control i seguiment que exercix la diputació per a la prestació integrada de serveis, junt amb la supressió de competències municipals sobre determinats serveis, podem concloure que amb esta llei els municipis, especialment els de menys de 20.000 habitants, simplement són un nom.

 

Amb esta llei, és cert, no s’elimina la possibilitat de prestar serveis que l’Estat no considera com a propis, però fa dependre la prestació d’estos servis d’informes previs i vinculants d’altres administracions, fent un control d’oportunitat. Si un municipi vol completar una competència perquè creu que el seu abast no és suficient o perquè considera que la ciutadania a què es deu reclama especial atenció en determinat servei, aquesta voluntat no ha de dependre d’un informe d’una altra administració i encara menys de l’administració autonòmica o estatal la inacció de la qual vol contrarrestar l’ajuntament. És a dir, tindran com un dret a veto perquè eixe informe és imprescindible, encara que el municipi estiga sanejat com és el nostre cas.

 

Alguns serveis que poden veure’s afectats en Sueca són:

  • Creació d’ocupació

  • Borsa de treball del Consell Agrari

  • Servei psicopedagògic.

  • Escola d’adults

  • Comerç

  • Medi Ambient

  • Joventut

  • Ludoteca

  • Centre Ocupacional

  • Residència

  • Escola d’Art

  • Subvencions AMPES i Escoles de Música

     

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sueca lluitarem per continuar prestant als ajuntaments els serveis que actualment prestem i ja estem treballant per tal que cap ciutadà de Sueca es puga veure afectat per l’aprovació d’esta llei injusta que carrega contra els ajuntaments quan realment els ajuntaments, i encara menys el nostre, no som responsables ni de l’endeutament ni del despilfarro en diners públics que s’ha produït.

 

En la defensa de la reforma, el PP fa un discurs populista basat en la suposada reducció de càrrecs públics amb dedicació exclusiva (en Sueca els 5 regidors que tenim dedicació exclusiva estem molt lluny dels 55000 euros que fixa la llei), però no fixa la quantitat de regidors que poden tindre dedicació parcial. També estableix quantes persones alliberades poden haver en els municipis, però no diu per a res què és el que han de cobrar ni té en compte si estan a un terç, a mitja o a jornada sencera. Sincerament, tot açò pretén ocultar la vertadera raó d’aquesta llei: l’impuls a la privatització dels serveis públics municipals i la desactivació de la democràciai de l’autonomia local.

 

I ens preguntem, realment el PP de Sueca té voluntat de governar? On està la seua defensa dels interessos de la ciutadania? Com pot estar d’acord amb esta llei que ens deixa als Ajuntaments només amb el nom?

*El signen també l’article l’alcalde, Salvador Campillo i tot els representants de l’ Equip de Govern, Dimas Vazquez PSOE-PSPV, Josefa Juan GISPM, Enrique Vidal No Adscrits.

raquel_tamarit