No importa si és la preautonòmica de Benicàssim amb el casc de Jaume I, la Reial Senyera Coronada amb la franja blava o , simplement, l’original: el Penó de la Conquesta. Totes i cadascuna d’aquestes banderes tenen un punt d’unió infranquejable: les quatres barres de Guifré el Pelós que ens identifiquen com a nació històrica. I, això, ho recull la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia.

El passat plenari del mes de gener la regidora del Partit Popular, María Ángeles Matoses preguntava a l’alcalde per què permetia “banderes anticonstitucionals”, referint-se a l’Estelada Independentista, en edificis públics municipals. L’alcalde, va respondre que no tenia massa clar si era anticonstitucional o no però que posaria remei a l’assumpte. Com tota pregunta plantejada per la ciutadania mereix una resposta és aquest el motiu pel qual responem ara i ací.

És realment anticonstitucional l’Estelada?

La Constitució indica com és la bandera oficial de l’Estat espanyol i faculta a les Comunitats Autònomes a definir les seues. Aquestes banderes són les oficials. Que una bandera no siga oficial no vol dir que siga anticonstitucional, no hi ha cap bandera anticonstitucional a Espanya (ni tan sols la de l’àguila imperial franquista) la banderes del Llevant, la de l’Orgull Gai, la Pirata, la Republicana o l’Estelada no són anticonstitucionals, són banderes no oficials.

Per què el PP s’escandalitza amb una Estelada i no amb una franquista?

No entenem per què el Partit Popular no reacciona de la mateixa manera quan al plenari algun ciutadà ha portat símbols franquistes al saló de plens (edifici municipal públic) amb les connotacions negatives, sobretot històriques i socials, que això comporta.

A Compromís no tenim enemics, com a molt adversaris, i hi ha alguns que hi volen veure gegants on únicament hi ha molins. Felicitem la Xala i Reconstruint Fuster per l’acte cultural i homenatge organitzat en memòria d’un jove que va morir de la forma més cruel que pot sofrir una persona: l’assassinat per la intolerància.

Parlem d’objectius, parlem de feina, parlem de solucions, parlem de fer un societat més justa i equitativa i que cadascú hisse la bandera que més li agrade.

 Compromís per Sueca