Dissabte passat tingué lloc a la Casa de la Cultura de Sueca la taula rodona i col·loqui per tractar el tema de la dependència amb una bona participació de la ciutadania.
Amb les baixes d’última hora d’Elvira Murcia, per motius de salut i de Pilar Moncho, per motius personals, la taula rodona pogué comptar amb la participació en darrera instància de l’alcalde d’Almussafes, Albert Girona i del professor i activista Rafael Muñoz membre d’ATTAC-PV i de la Plataforma en Defensa de la Millora de la Sanitat Pública.
Amb un discurs didàctic i planer els cinc components de la taula informaren als assistents de la situació actual en matèria de dependència i advocaren per noves vies per millorar la situació del col·lectiu afectat. Des del vessant professional, Palmira Castellano i Vicent Baldoví explicaren que les retallades en dependència no sols afecten ja als mateixos dependents sinó també als professionals ja que s’estan destruint nombrosos llocs de treball. “La prestació dels depenents ha baixat dràsticament i el copagament per assistir als centres ha desembocat en una dicotomia difícil: tindre rutina i activitats diàries o menjar. Estem tornant a l’època on els malalts mentals i físics quedaven reclosos a les cases” asseverà rotundament Vicent Baldoví. L’alcalde d’Almussafes, des de la part municipal defensà la necessitat de replantejar-se la Llei de Dependència del 2006 que no compta amb una clàusula de finançament: “El més lògic seria que el sosteniment de la dependència sortira de la Seguretat Social. Des dels ajuntaments tractem de suplir la falta de finançament amb pressupost municipal i dediquem milers d’euros en Benestar Social anualment en el cas d’Almussafes per suplir aquesta mancança.” Per la seua banda l’advocada Sandra Casas explicà quines són les dreceres a seguir per la via administrativa per fer les pertinents reclamacions tot manifestant que “cal tindre paciència perquè les resolucions judicials poden tardar fins a dos anys en arribar. Estan havent-ne moltíssimes a favor, però cal perseverar perquè l’administració el que vol és esgotar psicològicament i física l’afectat perquè no insistisca més”. Per acabar, el professor Rafael Muñoz proposà que cal aglutinar-se i estar unit a alguna associació per trobar suports col·lectius ja que de forma individual l’afectat es pot desmotivar i desistir en l’intent d’obtindre el que li pertoca: “caldria trasllardar agrupacions com les AMPES i els Consells Escolars a la Sanitat i a Benestar Social. La força del col·lectiu sempre impedeix que la Conselleria crega que té via lliure per fer i desfer al seu gust i, en l’àmbit de l’Educació Pública, aquests col·lectius exerceixen un paper importantíssim per millorar el funcionament de les coses”.
Per concloure l’acte s’animà als assistents a acudir el proper dissabte, 5 d’abril a la Marxa per la Dependència que tindrà lloc al carrer Colom de València a les sis de la vesprada.