El cuiner, Paco Rodríguez, i el seu ajudant, Rafael Climent, obtenen el reconeixementa la ‘millor paella’ del món

En esta 54 edició, el 80% dels restaurants participants no ho havia fet mai amb anterioritat

El primer premi de la 54 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, celebrat hui, ha sigut finalment per al Restaurant Miguel i Juani, de l’Alcúdia. Els cuiners Paco Rodríguez i Rafael Climent, molt emocionats després de conéixer el veredicte, han aconseguit el reconeixement del jurat format en esta ocasió per: Salvador Gascón, del Restaurant Casa Salvador de Cullera, qui ha exercit com a president; Juan Tamarit, president del Gremi d’Hostaleria de Sueca; José Martínez, cap de cuina jubilat; David Izquierdo, gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València; Jesús Minguet, del Club de Caps de Cuina; Julián García, guanyador de l’edició 53 del Concurs; i Hiroyuki Makiuchi, cònsol general de Japó a Barcelona.

Si el primer premi, patrocinat per l’empresa Jet Extramar, dotat amb un pergamí commemoratiu i 2.500 euros, ha anat a parar a l’Alcúdia; el segon premi, patrocinat per Arròs Santo Tomás, dotat amb 1.500 euros i pergamí, ha anat a parar a Còrdova, al Restaurant Casa Pepe Sanchis. El tercer premi, patrocinat per Sueca Express, dotat amb 1.000 euros i pergamí, ha sigut per a l’Hotel Hospes Palau de la Mar, de València. A més dels premis en metàl·lic i pergamins, els tres guanyadors s’han emportat unes medalles donades per la Japan Paella Association. En esta edició, els cinc accèssits han sigut concedits a: Restaurant Casa la Pepa, de València; La Loca Bar Tapas, de Bonn, Alemanya; Restaurant Óscar, de Calp; Sah Modern Mediterranean, d’Adelaida del Nord, Austràlia; i Restaurant Saint Georges, de Narbona, França.

IMG_7329En el capítol d’autoritats, han estat presents l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, qui ha entregat el primer premi; la regidora responsable del Concurs, Teresa Ribes, qui ha entregat el tercer premi; el director general de Turisme, Sebastián Fernández, qui ha sigut l’encarregat d’entregar el segon premi; la directora general del Medi Natural, Salomé Pradas; els diputats nacionals, Joan Baldoví, Ximo Puig i José Luis Ábalos; el síndic de Compromís, Enric Morera; una grandíssima representació de la corporació municipal de l’Ajuntament de Sueca i de la societat suecana; així com la festera major, Ana Belén Ortells, i la seua cort d’honor, les quals han sigut les encarregades d’entregar els cinc premis accèssits. Els Paellers d’Honor han sigut enguany Francisco Pérez Puche, periodista i escriptor gastronòmic; Francisco Contreras Alvarado, coodinador de Paradors i director del Parador del Saler; i Jorge Bretón Prats, cuiner, professor del Basque Culinary Center.

L’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, ha ressaltat la importància d’este concurs gastronòmic “el més antic de quants se celebren a Espanya i un dels més importants. I per què hem arribat a celebrar la 54 edició? perquè el nostre plat més internacional s’aprecia i valora a tot arreu del món i, d’esta manera, aconseguim que l’arròs de Sueca siga apreciat i valorat allí on va, com hem pogut comprovar, especialment enguany, a través de les semifinals que s’han realitzat en diferents paissos”. L’alcalde ha tingut també paraules d’agraïment cap al coordinador del Concurs, Jesús Melero, a l’igual que ho ha fet la regidora responsable del certamen, Teresa Ribes, qui ha realitzat un discurs emotiu i agraït “ja que esta serà l’última vegada que em dirigisca a vosaltres com a responsable del Concurs. En tots estos anys, he treballat, sempre, amb la intenció de millorar cada any i que el nivell fora cada vegada més alt. Estic molt satisfeta perquè eixe repte s’ha aconseguit”. Quant a la internacionalització del Concurs, Ribes ha explicat que “vam pensar que, la millor manera de commemorar el fet que enguany es complisquen 25 anys des que el Concurs és internacional, era expandir-lo per tot el món. Esta 54 edició ha tingut fases eliminatòries prèvies en ciutats repartides per diversos continents, sense cap cost econòmic per a l’Ajuntament. Ha aportat major qualitat, ja que els participants internacionals han sigut seleccionats entre els millors. Hem sabut gestionar els diners dels suecans i suecanes, alhora que hem fet una gran promoció del nostre plat, del nostre prestigiós Concurs i, sobretot, de la nostra volguda ciutat, Sueca. A més, comptem amb participants dels millors restaurants del nostre país, que fan que el Concurs aconseguisca quotes altíssimes de popularitat allí on viatgem”. Ribes ha tingut paraules d’agraïment per al diputat provincial de Turisme, Ernesto Sanjuán, així com per a totes les persones que han treballat en l’organització, patrocinadors, col·laboradors, proveïdors, mitjans de comunicació, cuiners… “i per a totes aquelles persones que sempre han confiat en el nostre Concurs”. Per la seua banda, el director general de Turisme, Sebastián Fernández, ha afirmat que “la gastronomia espanyola està de moda”, alhora que ha expressat la importància que dins d’ella té el nostre Concurs. Així mateix, s’ha compromés a “treballar, braç a braç, des de l’Administració autonòmica amb Sueca per a aconseguir que este certamen siga declarat d’Interés Turístic Internacional”.