El passat diumenge, 8 de març, el diari Levante va publicar un article de la regidora socialista de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca titulat “D’esquenes als ciutadans”. Compromís per Sueca es veu en l’obligació d’escriure aquesta rèplica. Anem a pams.

La Sra Egea lamenta que el plec per a la contractació del servei de recollida de residus i neteja viària no eixira endavant. I que aquest recull la veu de la ciutadania. Egea sabia perfectament que el contracte caducava l’1de juliol de 2014. Si tant d’interés tenia per tal que eixira endavant, si tant l’ha treballat, per què espera a que estiga caducat per a començar a consultar els ciutadans? Per què no fa eixa consulta un any abans? Per què no és fins al 28 de gener que convoca una reunió explicativa (això sí sense
facilitar als assistents cap document per tal que pogueren estudiar-lo)? Per què pretenia fer un ple extraordinari, a preses i corrent, sabent com sap que és el contracte més important, pel seu import (1.300.000) i per la seua durada (10 anys + 4 de pròrroga)? Per què si tant d’interés tenia en que s’aprovara no ens lliura ni tan sols un esborrany fins el 23 de febrer de 2015? Les presses no són bones i treballar pel poble significa treballar amb responsabilitat. Nosaltres apostem per la transparència en la gestió dels serveis públics i les presses no han d’esdevindre coartada per a l’opacitat.

La Sra Egea afirma que la Política ens ve molt gran als que votàrem en contra i que, cite textualment “els regidors que hem votat en contra ens passem pel forro l’opinió de tots els ciutadans”. No vull parlar de talles polítiques. Afortunadament el ple de Sueca es retransmet en directe per TV i la grandària política de les intervencions està enregistrada. Tot i això, només diré que “l’insult és l’argument del dèbil”. Per a nosaltres la participació ciutadana és una cosa molt més seriosa que les enquestes que la regidora ha fet. A més, en la mateixa nota de premsa on s’anunciava que s’anava a consultar la ciutadania diu que estan estudiant el “quita y pon”. Per tant, les preguntes de l’enquesta estaven dirigides a obtenir el resultat que la regidora volia obtindre. Participació ciutadana o manipulació ciutadana?

La Sra Egea diu que no és tractava d’adjudicar, que era un concurs lliure i obert. Hi ha una dita que diu Excusatio non pedita, acusatio manifesta; en altres paraules: “Qui s’excusa, s’acusa”.

Segons la Sra Egea ens estalviàvem diners. No entrarem a valorar-ho, però considerem que no podem aprovar un plec que no incloga la recollida selectiva de matèria orgànica perquè açò suposarà un estalvi per a l’ajuntament i per al ciutadà. Considerem que el desenvolupament a posteriori de la recollida selectiva d’orgànica, previst com a modificació de contracte, suposarà un increment important que ens podem estalviar si ho contemplem ja.

Per a la Sra Egea no és excusa per a no aprovar-ho que queden 80 dies per a les eleccions. Els contractes no caduquen d’un dia per a un altre. La regidora sabia que caducava. La proposta s’hauria pogut portar molt abans. No és excusa que hàgem canviat d’interventor i secretari. Per tal que s’inicie un procediment de contractació, prèviament la regidoria ha de fer l’estudi econòmic i el ple tècnic. És després que es fa el plec administratiu. Si açò se li va encarregar a una empresa en novembre de 2013, quin interés tan sobtat té ara?

Al Ple, la Sra Egea va dir que amb el nostre vot en contra impedíem la millora salarial dels treballadors que, segons ella, estava inclosa al plec. Mentida. Al plec el que es diu és que el conveni col·lectiu vigent a Sueca és el que haurà de ser assumit per l’empresa adjudicatària. En el segon article d’aquest conveni diu “excepción hecha de la tabla salarial y de los efectos económicos correspondientes a 2014, que entrarán en vigor y seràn de aplicación (…) a partir de la fecha del inicio efectivo de la nueva contrata de adjudicación por licitación de este servicio público por el Ayuntamiento de Sueca (…)”. Per tant, la nova adjudicàtaria ha de valorar la seua aplicació. És cert que els treballadors de l’empresa actual cobren molt poquet, però si açò tant li preocupava, per  què no es va ocupar i va incloure la millora salarial dels treballadors com un dels punts a valorar objectivament com ho són l’oferta econòmica, els pipican o la renovació dels 100% dels contenidors? En aquest ajuntament no seria la primera vegada que es faria i altres ajuntaments, com el d’Alboraia, han inclòs la millora salarial com un dels punts a avaluar objectivament en el plec del fem i la neteja viària.

La Sra Egea valora la sensatesa dels qui votaren a favor, entre ells el Sr Ramírez, ex-portaveu del PP, que només votar-se aquest punt va desaparéixer del ple. En Compromís pensem que a hores d’ara el que és sensat és agafar aquest plec com a punt de partida i traure la licitació només començar la legislatura, amb participació ciutadana real i no manipulada, amb les aportacions de totes les persones que formaran el plenari i amb el màxim consens possible.

 

 

 

Raquel Tamarit

Portaveu de Compromís