La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) commemora aquesta setmana vinent el seu 25 aniversari amb un banquet escènic per a tots els públics on es podran degustar alguns dels mítics espectacles que, al llarg del
seu ininterromput recorregut, s’han estrenat o programat al festival i que encara són
recordats pels seus espectadors.

Així s’ha posat de manifest aquest matí en una roda de premsa on ha participat Rafael Ripoll Navarro, Secretari Autonòmic de Cultura; Salvador Campillo, alcalde de Sueca; Rafael Alcón Traver, president de la Fundació Bancaixa; Josep Navarro, regidor de Cultura de Sueca; i el director del festival, Abel Guarinos.

Rafael Ripoll Navarro, Secretari Autonòmic de Cultura ha assenyalat “l’aposta segura per la cultura i les arts escèniques que realitzen les diferents administracions públiques en aquesta data clau en la qual es commemoren els 25 anys de vida d’aquest important certamen d’amplíssima dimensió l’àmbit de la qual traspassa les nostres fronteres”. Rafael Alcón Traver, president de Fundació Bancaixa, institució que col·labora amb el festival des de la seua primera edició, ha destacat que “el 25 aniversari és la millor prova del bon fer i de l’èxit en la labor de gestió i promoció cultural que ha realitzat el MIM; una labor que ha permès consolidar-ho any a any, guanyant-se el respecte tant dels professionals del sector del teatre gestual com del públic”. Per la seua banda, Salvador Campillo, alcalde de Sueca, ha recordat com el MIM “va entrar de puntetes a Sueca i com s’ha anat consolidant i instal·lant en la ciutat a través dels anys fins a convertir-se en un referent europeu i mundial”. Finalment, Josep Navarro, regidor de Cultura de Sueca, ha destacat “la personalitat que adquireix anualment cadascuna de les edicions del MIM i el caràcter històric de la present. Un reconeixement de vida però també de reflexió, que ha aconseguit que Sueca s’òbriga a la modernitat, s’impregne del millor teatre gestual i es reconega en l’exterior”.

Baix el lema “25 anys de MIMs, 25 anys de grans records”, Abel Guarinos ha explicat com aquesta aventura artística amb el gest com a protagonista “posarà a l’abast de l’espectador, a escenaris i espais oberts, a teatres i espais no convencionals tancats, una variada programació d’espectacles originals, compromesos, divertits i emotius, amb preus d’entrada modestos i accessibles per a qualsevol butxaca i que, d’una manera o d’una altra, són també part de la nostra vida i de la nostra memòria”. Entre les novetats per a celebrar aquesta efemèride, addicional a la important selecció d’espectacles, ha destacat l’estrena de la composició musical MIMt-i-cinc, creada pel jove Borja Granell i interpretada per la banda que porta el mateix nom que la peça; la presentació d’un documental que repassa la història del festival a través d’imatges d’arxiu des dels seus inicis fins a hui; la creació d’un segell específic de correu postal, de tiratge limitat i avalat i imprés a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda, realitzat per l’Associació Numismàtica i Filatèlica Xúquer (ANFX); o, entre altres novetats, l’obertura com a espai escènic per al MIM del recentment inaugurat Casal Jove, un cèntric i antic graner d’arròs.

Programació completa: www.mimsueca.com

Durant les cinc jornades del MIM, el públic podrà assistir a alguns dels catorze espectacles imprescindibles i d’èxit que formen part de la història del festival. No faltarà a aquesta cita el reconegut clown americà Avner Eisenberg “The eccentric” i el seu espectacle Desafiant la gravetat; espectacle estrenat a Broadway fa ara trenta anys i que s’ha convertit en un dels referents del MIM, fins al divertit 666 d’Yllana, estrenat a la 9a edició del festival (1998). Al costat d’aquest muntatge, la companyia madrilenya visita també el MIM amb el seu últim treball, The Gagfather, un homenatge al cinema negre que viatja als baixos fons per a reflexionar amb humor sobre el bé i el mal.cartell_web_n

Al costat d’aquests treballs, els espectadors podran gaudir també de l’imaginatiu Ras!, de la companyia suecana Maduixa Teatre, que es va presentar a la 20a edició mimera, ara fa cinc anys, i que no ha parat de girar per tota Europa i Amèrica; i s’endinsaran en el gènere operístic a través de l’humor i la música a cappella de la companyia catalana Cor de Teatre i la seua Operetta. Un espectacle el germen del qual, Hop! era, es va presentar a la 17a Mostra de MIM (2006), on es fonia l’òpera i el teatre gestual d’humor interpretat per 7 magnífics actors-cantants i que recala ara a Sueca amb “altra passada de rosca”, amb 21 actors-cantants i amb l’aval d’haver triomfat al Teatre Liceu de Barcelona. En un altre context, destaquen també els balls d’escorta de la Mare de Déu que interpreten Els Tornejants de Sueca en un espectacle amb diferents danses guerreres medievals teatralizades. Danses que van ser presentades a la 15a edició del MIM (2004) pels Tornejants d’Algemesí i que un any més tard Sueca va recuperar com a part de la seua tradició atés que el Ball dels Tornejants, durant segles, havia precedit a la imatge de la Mare de Déu de Sales durant la seua processó del 8 de setembre.

Aquesta 25 edició està carregada de grans espectacles de sala i de grans espectacles de carrer, amb la intenció d’arribar a tots els públics i de festejar públicament l’arribada als 25 anys. En aquest objectiu, precisament, s’emmarquen les actuacions de carrer de la jove companyia valenciana La Fam, que porta a Sueca La guillotina de Marat amb una estètica molt personal; de la reconeguda companyia catalana Comediants, que presentarà 25 anys de MIM, vine a bufar el pastís; de l’artista italià Marco Carolei i el seu muntatge Capocómico; de la francesa Claire, que desembarca amb el seu Vaixell d’arena i altres peces com El somriure del nàufrag i De passeig; de la Bella Tour amb el seu espectacle del mateix mateix nom; de la companyia madrilenya HURyCAN, que aterra per primera vegada a la Comunitat Valenciana amb dues impactants peces de dansa: Te odiero i Je te haime; o de la companyia basca Teatre Salitre, que torna al MIM amb Rico, rico, rico, que va triomfar, fa ara 20 anys, a la 5a edició del festival.

Promoció de companyies valencianes

A més del leit motiv commemoratiu i de records, la 25a Mostra Internacional de Mim a Sueca seguirà servint de plataforma de promoció a les companyies valencianes que treballen el llenguatge del gest, algunes de les quals estrenaran en primícia els seus nous espectacles, com és el cas dels alacantins Lucas Locus i la seua Habitació 801, evolució d’una peça breu, La mente de Vicente, que va estrenar fa tres anys el MIM i que reflexiona sobre la bogeria; i dels valencians del Circ Gran Fele, —Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura, entre altres mèrits—, que estrenaran al MIM el seu últim muntatge La mòmia.

Amb la lògica excepció dels espectacles que ara s’estrenaran en la nova edició del MIM, tots els altres muntatges, a més d’haver triomfat anteriorment al festival, han passat per escenaris tan prestigiosos de teatres i festivals com el Teatre del Liceu de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Fringe Festival de Nova York (USA), el Théâtre Nouvelle Génération de Lió, el Theatre Antoine de París, el Minetta Lane de Nova Cork o el Festival Humorologie de Bèlgica, entre molts d’altres.Posarà la cirereta al pastís d’aquesta celebració del gest l’exposició 25 anys de Mims, de carícies i de records, que convertirà la Sala Municipal d’Exposicions Els Porxets de Sueca en el recinte on es podran trobar molts dels records que han acompanyat la història del festival.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca està organitzada i patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport – CulturArts Generalitat i Fundació Bancaixa, Diputació de València i INAEM-Ministeri de Cultura, i gaudeix de la col·laboració de diverses empreses valencianes. Dins la seua especialitat, està considerada com un dels tres festivals de teatre gestual i corporal més importants d’Europa, juntament amb el festival MIMOS de Periguéux (França) i el London Mime Festival (Anglaterra).