Com cada 28 de juny, celebrem el dia de l’Orgull LGTBI per commemorar els fets ocorreguts al bar Stonewall Inn (Nova York) l’any 1969, cinquanta anys després. Gais, lesbianes i trans es van enfrontar a la policia durant dies, quan es produïren intenses revoltes per denunciar la criminalització a la qual estava sotmès aquest col·lectiu. Des de llavors, les organitzacions socials, commemoren a tot el món l’Orgull LGTBI, reivindicant els drets, la dignitat i la igualtat per a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Conscients dels innumerables esforços que s’han dut a terme per avançar significativament en la conquesta d’aquests drets i llibertats arreu del País Valencià, com ara la Llei Trans o la Llei LGTBI+, exemple a l’estat espanyol, manifestem la nostra voluntat de seguir lluitant i reivindicant-los.

50 anys després de Stonewall, són les mateixes persones les que continuen denunciant discursos de l’odi, agressions i assassinats. Perquè contra el feixisme i l’LGTBIfòbia, Compromís no donarà ni un pas enrere.

Perquè som conscients del nostre paper dintre i fora de les institucions. La nostra tasca i responsabilitat política, per tant, no és altra que la de de donar suport i veu a totes aquelles persones que lluiten dia a dia per la visibilització i la dignificació d’un col·lectiu històricament discriminat, contra l’estigmatització, patologització i la seua criminalització. Perquè volem un poble realment inclusiu i respectuós amb la diversitat i amb els drets de totes les persones, independentment de la seua sexualitat i gènere.

Així mateix, manifestem el nostre rebuig envers la mercantilització i la utilització d’aquesta diada per blanquejar i/o ocultar accions vergonyoses: actes simbòlics i meres declaracions d’intencions per part de partits polítics que amb una mà despleguen la bandera multicolor, mentre amb l’altra signen acords amb l’extrema dreta feixista i LGTBIfòbica en altres parts del territori valencià i espanyol.

Per tot això, i donat que no s’ha constituït el govern municipal, li preguem al Sr. Dimas Vàzquez España, alcalde de Sueca:

– El desenvolupament de polítiques feministes i LGTBI per part del nou govern, així com la cooperació entre totes les institucions municipals, seguint les directrius marcades des del govern del Botànic.
– L’elaboració d’un Pla Municipal LGTBI que tracte de visibilitzar aquest col·lectiu així com establir mesures que garantisquen la seua seguretat, perseguint qualsevol tipus de delicte d’odi, discurs LGTBIfòbic i d’odi disfressat de llibertat d’expressió o actes que danyen la seua dignitat, especialment en les xiquetes i xiquets.
– Exigim un compromís institucional efectiu, real i amb dotació de recursos econòmics per tal de garantir el desenvolupament d’accions projectes i campanyes de sensibilització i formació amb perspectiva de gènere.
– Per últim, exigim la retirada de tot tipus de subvenció, ajuda pública o tolerància social i institucional cap a qualsevol organització, associació, empresa o individu que fomente el discurs de l’odi i l’LGTBIfòbia.

Roser Vinyoles i Tarín

Regidora de Compromís per Sueca i portaveu de polítiques d’Igualtat, Feminisme i LGTBI.